Senaryosunu 6 isimin kaleme aldığı Kolonya Cumhuriyeti, BKM Mutfak ekibinin bizlere sunduğu absürt bir komedi örneği.

Peker Mengen, şirin, güzide bir tatil memleketi olan Dikburun’un belediye başkanıdır. Kutlama sırasında bir Amerikan gemisinin batırılması üzerine Dikburun ülke topraklarından çıkartılır ve bir ülke haline gelir. Daha sonra da Amerika ile savaş içine giren bu ülke savaştan kurtulma planları aramaktadır. Ülkenin başında bulunan Peker Mengen ise son derece fevri ve alttan alta diktatör bir liderdir. Yeni bir ülke kurmak isterken kendi arzularını ön planda tutmaktadır.

Film aslında bir ütopyada geçmektedir. Kolonya isminin ise ucuz bir biçimde bulunuşunu ise Colonia filmi ile benzerliğinden ötürü diye düşünüyorum. Bir diğer distopik yapı ise Osmanlı Cumhuriyeti filmini anımsatmakta. Her 2 filmde de komedi yaparken politik göndermeler görmekteyiz.

Film mekan olarak Muğla ve ilçelerini distopik bir havaya sokmuş ve gerek dekor gerek tasarım olarak bekleneni vermiş. Filmin fragmanında da gördüğümüz uzaylı karakteri ise son derece yersiz ve absürt olmuş fakat komik olduğunu da ekleyebiliriz.

Amerika ile savaş  halinde bulunan Kolonya Cumhuriyeti, arkasına Çin ve Rusya’yı alınca ise “gücü bulmuş bir diktatör” edasıyla “Eyy Amerika!” naralarını atmaktadır. Çin ve Rusya ile İngilizce konuşulması ayrı bir tezatlık barındırmaktadır.

Filmin eleştiri kısmına gelecek olursak çok şey söylemek gerekir. Senaryonun 6 kalemden çıktığı, film içerisindeki tutarsızlıklardan ve senaryonun iniş çıkışlarından belli oluyor. Bunun yanı sıra Çağlar Çorumlu’nun yersiz bağırmaları, Büşra Pekin’in Amerika ile gereksiz diyalogları ve filmin anlamsızca aksiyona bürünmesi filmin kalitesini düşürmüş. Güldürmeyi hedeflerken bocalanmış. Absürt bir karakter olmasına rağmen Uzaylı karakter ise güldürme hedefine ulaşmış.

Bir ütopyayı temsil edebilecek özgün bir yapım olabilecekken yerli komedi furyasına kapılan ve kendisini bitiren bir yapım olan Kolonya Cumhuriyeti gişede ise takdiri kazanmış, 1 milyondan fazla seyirci tarafından izlenmiştir.

Filme notum: 2/10

http://www.imdb.com/title/tt6721848/?ref_=nv_sr_1